Pelempar Dalam Permainan Softball Disebut

Sofbol
atau
bola lisut
ialah seikhwan sukan berbola dan berpemukul nan berkembang dari sukan sejenis besbol. Permainan ini telah diperkenalkan maka dari itu seorang pemberita nan bernama George W. Hancock pada hari 1887 di Chicago, Amerika Syarikat.

Dalam sofbal, bola akan dilempar oleh seorang pelempar bola (pitcher) dan menjadi objek anak komidi lawan yang memukul (batter) dengan menggunakan kayu pengetuk yang dikenali sebagai bet. Terdapat suatu himpunan yang melek di padang iaitu pertahanan dan suatu kumpulan yang dolan sebagai martil (penyerang). Tiap pasukan berlumba mengumpulkan markah (run) dengan cara mengelilingi petak berbentuk potongan dodol (base). Mereka akan berlari hingga sampai ke
base
yang buncit dikenali sebagai
home plate.

Memori

[sunting
|
sunting sumur]

Sejarah permainan sofbol bermula di Amerika Syarikat, nan diciptakan di obsesi olahraga Farragut Boat Club Chicago, Illinois 16 September 1887 secara tak sengaja oleh George Hancock.

Pada mulanya terdapat beberapa alumni Universiti Yale dan Harvard menengah mendengarkan kompetisi akhir sepak bola Amerika antara Yale dan Harvard di club Farragut Boat. Setelah nilai intiha diumumkan iaitu kemenangan kepada Yale, seorang alumni Yale dengan gembiranya melempar sebuah sarung tinju ke penderma Harvard. Sendiri penyokong dengan reflek mengambil sebatang kayu dan memukul ke sebelah sarung tinju itu. Meluluk situasi itu memberikan sebuah idea seorang reporter Chicago Board of Trade, George Hancock. Dia mengajurkan bakal membuat sebuah permainan di kerumahtanggaan rubrik dengan bola yang dibuat bermula sarung ketupat yang dilempar tadi. Dia menjeput sarung jab itu dan mengikatnya dengan ketat menggunakan seutas sutra, biar menyerupai bola. Kemudian dengan beberapa bangkai kapur, Hancock melambangkan pada tegel Farragut Boat menyerupai padang baseball.

Pada mulanya pemukul menunggangi sebatang bulu ayam. Angkatan di bahagi kepada dua dan Hancock menjerit pembukaan-kata “Play ball”, maka permainan bermula iaitu dengan ponten pengunci 44-40. Bermula itu permainan baseball versi dalaman diperkenalkan nan dinamakan sebagai indoor baseball. ‎ disebabkan bentuk bola yang berubah-ganti, tera sofbal sebelumnya menyesuaikan mangsa yang digunakan bikin membuat bolanya, maka label-nama yang digunakan perian itu iaitu kitten ball, army ball, mush ball, dan juga indoor-outdoor, recreation ball, dan playground ball.

Di tadinya abad ke-20 sofbol mula dimainkan di luar. Waktu 1908 organisasi amatur untuk permainan baru ini (National Amateur Playground Ball Association of the United States) menciptaan agar olahraga ini dimainkan di asing menggunakan bola yang kian besar. Tahun 1923 Badan legislatif Rekreasi Nasional (the National Recreation Congress) meminang kebenaran untuk menstandardisasi olahraga ini. Sreg musim 1926 nama “softball” digunakan walaupun belum dirasmikan.

Pada hari 1933, kejuaraan dunia purwa dilaksanakan di radiks persatuan Sofbal Amatur Amerika (Amateur Softball Association of America) di mana sudah digunakan sebagai peraturan asas di Amerika. Jago bagi sofbol kelas lanang pron bila itu adalah J. L. Gills bermula Chicago, dan kampiun kelas wanita iaitu Great Northerns berusul kota yang setara. Lamun kejuaraan yang di pertandingkan adalah amatur, mereka halal ditaja maka dari itu organisasi industri di wilayahnya.

Sejak hari 1933 “softball” sudah menjadi sebuah nama rasmi. Pada tahun 1934, pembentukan peraturan bersama untuk seterusnya memberikan standarisasi peraturan sofbal. Mutakadim banyak perubahan peraturan sejak ketika itu, khususnya pada periode 1946, di mana terdapat perubahan jumlah anak ningrat dalam pertama pasukan dari 10 ke 9 orang. Anak bangsawan ke sepuluh dinamakan “shortfielder” bilamana itu bertugas sebagai penjaga daerah dangkal bahagian outfield nan menjelalajah di bokong infield. Musim 1950 jarak antara pitcher’s plate dan home plate ditambah untuk putera dari 43 kaki ke 46 kaki (13.114 meter).

Dilihat dari segi pengikutan, sofbal sudah lalu berkembang menjadi olahraga pasukan yang besar dan digemari. padang yang lebih kecil tersedia. Baik wanita mahupun laki-laki dapat memainkan. Puas perian 1960-an, sebahagian berpokok 125,000 tentara telah terdaftar di Persatuan Sofbal Amatur Amerika. Dan mengadakan enam kejuaraan nasional setiap perian. Ini tidak termasuk anggota pria mahupun wanita yang bertanding privat pertandingan tak konvensional. Di negara enggak sofbal juga menjadi sukan yang digemari baik lanang wanita tua bangka mahupun muda.

Pada masa 1949, bala Kanada, Toronto’s Tip Top Tailors, ulung kejuaraan antarabangsa yang dilakukan secara berkala maka itu Persatuan Sofbol Amatur dan merupakan sayembara mula-mula yang sungguh-sungguh yakni kejuaraan tingkat marcapada bagi lelaki. Di adakan pada periode 1966 dibawah penajaan pecah International Softball Federation. Australia menang pertandingan pertama bikin wanita lega periode 1965.

Varietas permainan softbol

[sunting
|
sunting perigi]

Terletak tiga jenis permainan sofbol nan biasa dimainkan di peringkat antarabangsa. Tiga jenis tersebut merupakan;
fast pitch,
modified pitch, dan kembali
slow pitch. Huraian mengenai variasi permainan yakni sama dengan berikut.


Fast pitch softball


[sunting
|
sunting sumber]

Merupakan permainan ditentukan oleh pitcher. Pitcher lontar bola dengan kecepatan maksimum, serupa dengan baseball. Perbezaan hanya pada gaya lontaran pitcher dan gunacara melepaskan bola. Pelepasan bola terletak di bawah atau sama berpunca posisi sarung tangan.


Modified pitch softball


[sunting
|
sunting perigi]

Diversifikasi ini dikenali dengan nama modball. Tujuan utamanya ialah kerjakan memudahkan peraturan-peraturan yang dipakai kerumahtanggaan kategori fast-pitch. Anak komidi-anak bangsawan yang belum biasa dengan permainan sofbal enggak akan terkejut dengan peraturan-peraturan yang “eklektik” di sofbal seperti strike zone, jarak antara base, waktu permainan dan bukan-enggak. Kecepatan lontaran pitcher kerumahtanggaan modball berbenda di antara fast dan slow pitch. Kecepatan bola dibatasi dengan bagian lengan melebihi bahu.


Slow pitch softball


[sunting
|
sunting mata air]

Jenis ini memberikan kemudahan untuk batter untuk gaplok bola. Batter diberi bola terus menerus oleh pitcher sampai boleh untuk memukul bola tersebut. Lemparan pitcher perlahan dan melambung (flyball). Permainan ini sering dimainkan internal mahajana minus terhad kepada umur dan jantina.

Padang sofbol

[sunting
|
sunting sumber]

Padang sofbol berbentuk potongan wajik. Dipecahkan kepada daerah fair (fair territory) dan provinsi foul (foul territory). Selanjutnya kerumahtanggaan daerah fair terbagi menjadi dua bahagian, Infield, dan outfield.

Di dalam distrik infield terdapat 4 base. Setiap base diberi nombor bentrok dengan arah jam. Dimulai mulai sejak base perumah yang disebut home plate, diteruskan dengan base pertama, base kedua dan base ketiga. Base berbentuk permata ini mempunyai matra sisi 38 cm (15 inci) nan dibuat invalid kian tinggi semenjak rataan persil. Di pinggul home plate terdapat penghadang yang disebut backstop sejauh 7.62 dan 9.14 meter di pinggul home plate. Jarak antara setiap base ditentukan oleh kategori seperti intern jadual dibawah ini.

JARAK FAST PITCH JARAK SLOW PITCH 60 kaki (18.29 m) 60 tungkai maupun 65 suku (19.81 m) Manakala jarak bagi palagan lontar (pitching) fast pitch dengan home base ditentukan beradasarkan jadual dibawah ini. Dewasa pangkal 18 tahun bawah 15 tahun Lelaki Wanita Wanita Lanang Wanita lanang 43kaki (13.11 m) 46 tungkai (14.02 m) 40 kaki (12.19 m) alias 35 kaki 46 kaki (14.02 m) 40 kaki (12.19 m) alias 35 tungkai 46 kaki (14.02 m) Jarak melempar (pitching) slow pitch nan ditentukan berdasarkan kepada jadual berikut; Dewasa bawah 18 musim dasar 15 tahun Wanita Lelaki Wanita Pria Wanita Maskulin 50 suku (14.02 m) 50 kaki (15.24 m) 50 kaki (14.02 m) 46 suku (14.02 m) 50 kaki (14.02 m) 46 tungkai (14.02 m)

Peralatan

[sunting
|
sunting sumber]

Bola sofbol

[sunting
|
sunting sumber]

Minima peralatan yang diperlukan privat sebuah perlombaan sofbal termasuk sebiji bola. Sofbal menunggangi bola berwarna tulus atau kuning dengan lawai grip berwarna merah, yang sebelumnya berwarna putih dengan grip kalis. Sarung tangan (glove) dikenakan oleh seluruh anak tonsil bertahan untuk menangkap bola, provisional first baseman dan catcher mengenakan mitt (glove mempunyai jari, padahal mitt tidak).

Kayu pemukul

[sunting
|
sunting sendang]

Tiang pengetuk (bat) yang digunakan dalam pertandingan rasmi adalah bat khusus yang diperuntukkan bagi sofbol. Penentuan dan ciri bat yang boleh digunakan tertakluk privat ordinansi Softball International Federation (SIF). Batter helmet dipakai bikin mencagar kepala seorang batter berpangkal tertimpa bola semasa mewah di dalam padang permainan. Sementara itu, bagi koteng penangkap bola (catcher) terlazim mengenakan pakaian pelindung (protective gear)dan kasut pool (cleats).

Pakaian seragam

[sunting
|
sunting perigi]

Yang terakhir merupakan uniform atau seragam. Tiap pemain menggunakan baju, seluar, dan tarbus nan kostum ataupun bercat dasar ekuivalen. Semakin tangga tingkat pertandingannya, semakin pilih-pilih dalam kanun seragamnya. Semua peralatan dan kelengkapan itu adalah teradat bagi setiap pasukan dalam melaksanakan pertandingan rasmi.

Pengadil

[sunting
|
sunting sumber]

N domestik perlombaan sofbal terletak minimal mula-mula turunan hingga tujuh cucu adam hakim pertandingan yang disebut umpire. Terdapat koteng plate umpire dan tiga base umpire yang menjaga pertandingan. Selebihnya umpire memantau wilayah outfield. Internal pertandingan fast pitch, hakim adalah seramai empat umpires (seorang plate umpire, tiga base umpire). Istilah bakal seorang umpire adalah “blue”, disebabkan seragam mereka selalu bercat biru. Posisi seorang umpire yakni merembas di pinggul catcher dan batter. Berfungsi lakukan melihat arah datangnya bola yang dilempar pitcher ke catcher apakah itu strike atau ball. Umpire juga mengawasi jalannya permainan dengan cermat untuk menentukan peristiwa nan senyatanya terjadi dan menjaga hendaknya pemain mematuhi peraturan. Ibarat pemimpin pertandingan adalah Umpire plate. Kerana sifatnya sebagai pemimpin pertandingan, kekuasaan umpire plate privat sebuah pertandingan sofbal adalah mutlak, Walaupun bisa diprotes (appealed) keputusannya tidak dapat diganggu gugat apabila protes yang dilakukan anak bangsawan maupun pelatih atau manager team menyangkut ajustment, tapi demonstrasi dapat dilakukan dan dapat dituruti apabila unjuk rasa dilaukan terhadap salah penerapan rules. Jadi terserah permainan yang dapat dilanjutkan dengan protes (game under unjuk rasa, selengkapnya dapat dibaca pada Rules Permainan Softball yang dikeluarkan makanya ISF. seorang Umpire dapat melepaskan barangkali saja baik pemain atau bahkan seorang pelatih (coach) keluar pelan, jika menurut umpire mengganggu jalannya pertandingan.

Permainan

[sunting
|
sunting sumber]

Sofbal dimainkan maka itu dua laskar di pelan sofbal. Setiap barisan minima memiliki 9 pemain dan selebihnya merupakan simpanan. Permainan terdiri dari 9 episode yang disebut inning. Di dalam satu inning, pasukan yang bertanding sendirisendiri mempunyai kesempatan memukul (batting) untuk melakukan run. Ketika tentara nan menyerang mendapat giliran memukul, seorang pelempar bola (pitcher) pasukan bertahan melemparkan bola ke arah penangkap bola (catcher) sekuat-kuatnya agar bola tidak bisa dipukul. Tentara yang beruntung giliran menggampar bergantian seorang demi seorang cak bagi memukul bola. Pasukan yang tanggang berusaha mematikan anggota angkatan yang asian giliran mencentang. Pasukan yang mendapat giliran memukul berkat kesempatan 3 kelihatannya antap (out) sebelum giliran memukul digantikan pasukan yang bertahan.

Poin ataupun run dihasilkan berusul seorang runner berlari memijak semua base secara berurutan dan kembali memijak home plate. Setiap pelari yang menang mengerumuni dan mulai home plate mendapat suatu larian. Waktu permainan ditentukan oleh inning. Setiap pasukan mendapat giliran menapuk sampai 3 siapa out dan mematikan barisan saingan 3 kali out, disebut 1 inning. Dalam tiap pertandingan sofbal masa permainan setidaknya 7 inning tersampir situasi, ataupun lama waktu 2 jam. Pasca- menghabiskan inning, tentara yang mendapat larian (run) terbanyak dikira bagaikan jago.

Jika musim inning yang ditentukan sudah habis saja kedua-dua belah pasukan n domestik peristiwa seri, inning apendiks di buat sebatas riuk permulaan pasukan keluar sebagai pemenang. Kondisi itu disebut tie break atau seri. Pada permulaan permainan, pasukan yang menjadi sahibulbait (home team) mendapat giliran melempar sedangkan pasukan pelawat (visitor) mendapat giliran menimbuk.


Melempar bola (pitching)

[sunting
|
sunting sumber]

Permainan dimulai kapan umpire memulakan pertandingan dan menjerit kata “Play Ball”. Setelah anak tonsil berseregang (defense) memasuki distrik jagaannya masing-masing, permainan antara pitcher di pasukan bersikeras dan batter di legiun menabok dapat dimulakan. Sendiri pitcher bersimbah di atas plate dan menghadap ke sisi catcher. Pitcher akan berusaha melempar bola sekuat tenaga ke mitt catcher. Posisi bola lempar mempunyai kawasan khusus yang disebut zon strike (strike zone), di mana hasil akhir lontaran terwalak di atas home plate dan tingginya tidak lebih dari dada dan tidak kurang terbit dengkul batter. Jika bola dalam zon strike tidak terpukul oleh batter, maka umpire akan berteriak “strike”. Manakal bola keluar dari zon strike, hanya batter cuba memukul bola maka umpire akan berteriak “ball”. Zon strike yakni zon dimana bola internal kawasan pukulan batter. Lega saat melempar, pitcher akan berusaha membuat bola strike dengan sekuat tenaga hendaknya batter susah untuk memukul bola lamun bola berada di zon pukulnya. Kehebatan seorang pitcher yaitu melanggarkan perahu bola dengan kederasan janjang dan dengan sasaran yang tepat.


Penangkap bola (catcher)

[sunting
|
sunting sumber]

Kerumahtanggaan pertama angkatan setidak-tidaknya memiliki seorang catcher. Catcher akan dilengkapi dengan kelengkapan perlindungan dan bertugas merajut lemparan pitcher. Catcher menggunakan helmet (catcher mask) untuk melindungi kepala dan muka, body protector lakukan mereservasi area fisik dan legguard untuk melindungi kawasab lutut ke bawah. Posisi catcher adalah bakir di belakang batter. Seorang pitcher dan catcher perlu memiliki komunikasi yang baik dengan isyarat-isyarat kerjakan bekerjasama mematikan sendiri batter. Seorang catcher kadangkala adalah pengatur strategi nan baik, kerana dalam pertandingan catcher bisa mengawasi seluruh situasi yang terjadi di depannya.


Penjaga (fielder)

[sunting
|
sunting mata air]

Selain pitcher dan catcher , barisan bertahan memiliki 7 orang fielder nan terbahagi dalam 4 penjaga kawasan internal (infielder) dan 3 bani adam penjaga kawasan asing (outfielder). Bahagian privat iaitu penjaga base pertama (1st base), penjaga base kedua (2nd base), Penjaga antara base kedua dan ketiga (shortstop), dan penjaga base ketiga (3rd base). Sedangkan penjaga luar terdapat di sebalah kiri (left fielder), paruh (center), dan kanan (right fielder). Semua fielder (termasuk pitcher dan catcher) berusaha mematikan 3 individu legiun lawan hendaknya mendapat habuan giliran memukul. Kerana run cuma boleh dilakukan dalam posisi mencamkan.


Melampang (batting)

[sunting
|
sunting mata air]

Tiap batter memiliki kesempatan 3 bisa jadi strike dan 4 barangkali ball. 3 kali strike akan membentuk batter mati “Strike Out”. apabila 4 kali ball maka batter akan dibenarkan berjalan netral ke jihat base pertama yang di namakan sebagai free walk.. Apabila batter berjaya menabok bola, batter akan berlari sekuat hati mencapai base permulaan sebelum bola di kembalikan atau di tangkap maka dari itu penjaga base mula-mula. Jika batter berjaya sampai di base pertama sebelum penjaga base permulaan menangkap bola maka batter “safe”. Namun bila penjaga base mula-mula kian cepat menangkap bola, maka batter “out”. Terdapat berbagai cara memukul bola sofbal. Hit, Bunt, hit and run, Steal dan enggak-lain. Terjemur hal nan terjadi momen itu. Berbagai-bagai varietas hit yang di gunakan sesuai dengan strategi yang akan ditempuhi oleh pasukan penyerang.

International Softball Federation

[sunting
|
sunting perigi]

Badan inilah yang risikonya takhlik peraturan-peraturan berkaitan permainan sofbal yang berlaku di seluruh bumi, tercatat Malaysia pada momen ini. Naskah aslinya tercatat dalam bahasa Inggeris, dan diterjemahkan makanya negara-negara anggotanya.

Terbentuknya International Softball Federation itu, maka memungkinkan diadakannya pertandingan antara negara nan bersifat antarabangsa. Kemudian diselenggarakan kompetisi-kompetisi peringkat tempatan, rantau dan dunia.

Kejuaraan sofbal antarabangsa paling kecil osean ketika ini yakni Pertandingan Sofbal Mayapada (World Cup of Softball) yang diselenggarakan oleh Amateur Softball Association dibawah naungan International Softball Federation. Negara-negara anggota ISF yang memasuki babak kelayakkan setiap tahun menghantar kontinjennya untuk bertanding. Setalah berjaya dalam kelayakkan, sejumlah 6 negara akan bertanding sesama mereka (5 kejuaraan). Doang 2 pasukan terbaik cuma akan bertanding kerjakan merebut posisi pemenang one-game-winner-take-all championship. Juara terdahulu:

  • 2005- Jepun 3 Amerika Syarikat 1
  • 2006- Amerika Syarikat 5 Jepun 2
  • 2007- Amerika Syarikat 3 Jepun 0

Akhir

[sunting
|
sunting sumur]

Sukan sofbal merupakan sukan nan praktikal dan mudah untuk dimainkan. Anda melibatkan seluruh kefungsian privat jasad dalam mereka cipta dan merangka strategi bagi menjuarai privat sesuatu perlawanan. Serebral, afektif dan juga psikomotor akan digunakan secara keseluruhannya.

Bibliografi

[sunting
|
sunting mata air]

  • Garman, J. (2001). Softball: Skills and drill, New York: Champaign.
  • Kneer, M. E., & McCord, C. L. (2004), Softball : A guides book for teachers, coaches and player, Iowa : Debuque.
  • Noren, R. (2005). Softball fundamental: Better way to learn the basic, New York: Champaign.Source: https://ms.wikipedia.org/wiki/Sofbol

Posted by: bljar.com