Kesimpulan Konflik Palestina Dan Israel

PETALING JAYA: Penuntasan konflik antara Palestin dan Israel berdasarkan garis senggat pra1967 dengan Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu daerah tingkat Palestin telah gagal kerana Zionis Israel tidak korespondensi mengiktiraf perjanjian tersebut.

Malah, Resolusi 242 Perjanjian Bangsa-Bangsa Beraduk (PBB 242) sreg perian sama serta beberapa siri perjanjian antarabangsa turut dicabuli Israel nan dilakukan melangkahi pelbagai usaha diplomatik di peringkat antarabangsa.

Timbalan Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia (PPMM), Muhamad Hisham Marzuki berkata, hala tuju Palestin ke arah kemerdekaan selengkapnya adalah perlu tanpa bersetuju dengan zionis Israel.

“Solidariti umat Selam di Malaysia dengan rakyat Palestin bukan hanya cuma kenyataan yang dikeluarkan saja, malah ramai yang telah memainkan peranan setolok ada kecil atau besar n domestik kemampuan masing-masing termasuk memberi bantuan kewangan, memberi penerangan di media sosial dan mengembalikan semu daya zionis Israel dalam media.

“PPMM menyeru bahawa segala usaha penyelesaian nan dilakukan perlulah menyerahkan hak penuh dan kekuatan kepada rakyat Palestin di dalam mengecualikan negara Palestin daripada terus dijajah oleh rejim zionis Israel.

“Terlebih, usaha perampungan dua negara kembali jelas tidak dituruti baik oleh rakyat Palestin yang mahukan segala pencerobohan gelap oleh pendatang-petualang haram dihentikan serta merta,” katanya dalam satu pesiaran di sini hari ini.

Kabar itu hadir susulan laporan media antarabangsa berhubung konflik antara Israel yang terus melancarkan serangan udara terhadap Gaza, Palestin sehingga hari ini.

Krisis antara kedua-dua negara tersebut nan bermula sejak Isnin pekan lalu, semakin meningkat sehingga Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menjatah amaran beliau bagi mencetuskan peperangan secara ki akbar-jumlah.

Siri keganasan itu meletus setelah konflik Israel-Palestin meningkat di Baitulmuqaddis Timur berikutan pasukan keselamatan Israel menyerbu Masjid Al-Asqa dan menyerang penduduk Palestin.

Dalam pada itu, kamu pula menegaskan Malaysia berada di landasan yang tepat n domestik memainkan peranan di peringkat antarabangsa untuk membela spirit rakyat Palestin menerusi Kementerian Luar Negara seimbang suka-suka secara rundingan mediasi maupun tindakan bersepadu.

Lebih lagi, katanya, PPMM akan terus menyokong munjung usaha dimainkan oleh kerajaan dalam memastikan hak dan pertentangan rakyat Palestin nan telah diperjuangkan sejak berdekad kerjakan kerumahtanggaan mempertahankan ii kabupaten masif ketiga umat Islam itu secara berterusan tanpa merujuk kepada penuntasan dua negara termasuk menghantar tentera pengaman dan sambung tangan untuk Palestin.

“PPMM mengulangi bahawa keganasan ke atas umat islam di Palestin tidak bisa dituruti oleh individu yang waras dan jelas adalah perlanggaran jenayah perang.

“PPMM berdoa agar kebrutalan di Palestin ini diakhiri buru-buru dan Selam kembali memerintah Palestin dengan adil dan ihsan. Apabila Islam memerintah hak beragama orang Islam, Ibrani dan Kristian di Baitul Maqdis akan sentiasa dipelihara,” katanya. – UTUSAN ONLINE

Source: https://www.utusan.com.my/nasional/2021/05/penyelesaian-konflik-palestin-israel-gagal/

Posted by: bljar.com